Știința spune că respirația profundă are puterea de a ne activa creierul

Respirația este unul dintre numeroasele reflexe controlate direct de creier fără nicio acțiune voluntară din partea noastră
Creierul controlează și alte funcții de susținere a vieții, cum ar fi bătăile inimii și somnul. Cu toate acestea, cercetările recente indică posibilitatea ca schimbarea tiparului de respirație să schimbe de fapt și funcționarea creierului.
Modul în care ne controlăm gândurile, suprimându-le pe unele în timp ce lăsăm pe alții să preia controlul complet, este foarte unic în comparație cu alte forme de viață. Același lucru este valabil și pentru respirație; niciun animal nu se poate „concentra asupra respirației și o controlează”.
Multe terapii, cum ar fi terapia cognitiv-comportamentală, de exemplu, implică o respirație reglativă. Dar întrebarea este: controlul inspirării și expirării poate avea de fapt un efect asupra minții?
Un studiu realizat de Dr. Jose Herrero în colaborare cu Dr. Ashesh Mehta spune că există o legătură între cele două. Cercetarea a început prin observarea activității creierului atunci când pacienții respirau normal.
Apoi, pacienților li s-a dat o sarcină simplă de a le distrage atenția. Au trebuit să facă clic pe un buton când pe ecranul computerului apăreau cercuri. Acest lucru le-a permis să observe când oamenii respiră natural și nu se concentrează în mod conștient asupra respirației lor. După aceasta, pacienților li s-a spus să-și numere respirația.
S-a observat că atunci când modelele de pe ecran s-au schimbat, activitatea lor cerebrală s-a schimbat, de asemenea. Manipularea respirației a activat diferite părți ale creierului. Astfel, a oferit dovezi cu privire la tiparele de respirație și efectul acestora asupra activității creierului.
Dacă s-ar dovedi în continuare, ar putea fi de folos sportivilor și celor care îi place să-și manipuleze respirația și să obțină cele mai bune rezultate din activitatea lor cerebrală.
Sfatul de a respira adânc ar putea să nu fie un clișeu. Ajută la controlul creierului și, astfel, la accesarea unor părți care nu sunt accesibile ale creierului nostru.
Respirația profundă este de fapt bună pentru sănătate, deoarece lasă oxigenul să intre în creier, care la rândul său stimulează activitatea creierului și, astfel, promovează o sănătate bună. Respirația profundă este strâns legată de activitatea nervoasă și vă ajută să vă controlați în continuare corpul.
Chiar dacă juriul încă nu a aflat dacă manipularea tiparelor de respirație ne-ar putea schimba complet creierul, cu siguranță promite să fie un efort interesant.

 

Lasă un comentariu