După moarte, ești conștient că ai murit, spun oamenii de știință

Momentul morții este considerat atunci când o persoană a intrat în stop cardiac, care este oprirea impulsului electric care conduce bătăile inimii. Drept urmare, inima se blochează. Acest moment în care inima se oprește este considerat de către profesioniștii medicali cel mai clar indiciu că cineva a murit.
Dar ce se întâmplă în interiorul minții noastre în timpul acestui proces? Moartea depășește imediat experiența noastră subiectivă sau se strecoară încet?
Oamenii de știință au studiat experiențele în apropierea morții (NDE) în încercarea de a obține informații despre modul în care moartea învinge creierul. Ceea ce au descoperit este remarcabil: un val de electricitate intră în creier cu câteva momente înainte de moartea creierului. Unii oameni de știință încep să creadă că NDE sunt cauzate de fluxul sanguin redus, cuplat cu un comportament electric anormal în interiorul creierului. Deci, tunelul stereotip al luminii albe ar putea deriva dintr-o creștere a activității neuronale.
Dr. Sam Parnia este directorul cercetării de îngrijire critică și resuscitare, la NYU Langone School of Medicine, din New York City. El și colegii au investigat exact cum moare creierul.
Dar cum ar putea oamenii care erau morți din punct de vedere tehnic să fie conștienți de ceea ce se întâmplă în jurul lor? Chiar și după ce respirația și bătăile inimii noastre se opresc, rămânem conștienți timp de aproximativ 2 până la 20 de secunde, spune dr. Parnia. Acesta este cât timp se crede că cortexul cerebral trăiește fără oxigen. Aceasta este partea gândirii și luării deciziilor a creierului. De asemenea, este responsabil pentru descifrarea informațiilor colectate din simțurile noastre.
Potrivit dr. Parnia, în această perioadă, „îți pierzi toate reflexele trunchiului cerebral. Chiar și așa, poate dura ore până când creierul moare complet.
De obicei, atunci când inima încetează să bată, cineva efectuează RCP (resuscitare cardiopulmonară). Acest lucru va furniza aproximativ 15% din oxigenul necesar pentru a îndeplini funcția normală a creierului. „Dacă reușiți să reporniți inima, ceea ce încearcă să facă CPR, veți începe treptat sa redață din nou funcționarea creierului”, a spus dr. Parnia. „Cu cât faci mai mult timp RCP, acele căi de moarte a celulelor creierului încă au loc – doar se întâmplă într-un ritm puțin mai lent.”

Alte cercetări de la Dr. Parnia și colegii săi au examinat numărul mare de europeni și americani care au suferit stop cardiac și au supraviețuit. „În același mod în care un grup de cercetători ar putea studia natura calitativă a experienței umane a „iubirii”, a spus el, „încercăm să înțelegem caracteristicile exacte pe care oamenii le experimentează atunci când trec prin moarte, pentru că noi înțeleg că acest lucru va reflecta experiența universală pe care o vom avea cu toții când vom muri.”
„În același timp, studiem și mintea și conștiința umană în contextul morții”, a spus dr. Parnia, „pentru a înțelege dacă conștiința moare sau dacă continuă după ce ai murit pentru o anumită perioadă de timp.”

 

Lasă un comentariu