Cercetătorii dezvăluie legăturile consumului de cafea si longevitate

Consumul de cafea face mult mai mult decât să te trezească în fiecare dimineață – și s-ar putea să te ajute să te bucuri de o viață mai lungă. Cercetările arată că consumul de două până la trei căni de cafea pe zi poate crește longevitatea și poate reduce riscul de boli cardiovasculare. Conform constatărilor, soiurile măcinate, instant și decofeinizate produc toate aceste beneficii.
Conține antioxidanți puternici. Această băutură are mai mulți antioxidanți decât orice alt aliment sau băutură din lume. Antioxidanții ajută la reducerea inflamației și protejează organismul de radicalii liberi, care pot deteriora ADN-ul.
Cofeina mărește nivelul de energie. Majoritatea oamenilor se bucură de o ceașcă de joe dimineața, deoarece îi face să se simtă vigilenți. Cafeaua stimulează sistemul nervos central, ajutând la combaterea somnolenței și la creșterea concentrației. Cofeina blochează activitatea adenozinei, un neurotransmițător care ne face să ne simțim letargici. Această reacție provoacă o creștere a dopaminei și a serotoninei, două substanțe chimice care ne îmbunătățesc starea de spirit și nivelul de energie.
Cafeaua reduce riscul de diabet de tip 2. O meta-analiză a 30 de studii a constatat că fiecare ceașcă suplimentară consumată zilnic duce la un risc cu 6% mai mic de diabet de tip 2. Cercetătorii cred că cafeaua îmbunătățește funcționarea celulelor beta din pancreas, care produc insulină pentru a gestiona zahărul din sânge.
Cofeina stimulează sănătatea cognitivă. Potrivit unei analize a 13 studii, persoanele care consumau cafea frecvent aveau un risc dramatic mai mic de a dezvolta boala Parkinson. O altă analiză a 11 apartamente de observare la peste 29.000 de oameni a descoperit o legătură între consumul mai mare de cafea și riscul redus de boală Alzheimer.
Cafeaua scade riscul de depresie. Bea o ceașcă de joe te poate pune într-o dispoziție mai bună. Un studiu a constatat că consumul de cel puțin patru căni pe zi a scăzut considerabil riscul de depresie. Mai mult, un alt studiu, care a inclus peste 200.000 de persoane, a arătat că băutorii de cafea au un risc mai mic de deces prin sinucidere.
Consumul zilnic al acestei băuturi a dus, de asemenea, la o probabilitate mai mică de boli cardiovasculare. Cercetătorii au stabilit că participanții care beau patru până la cinci căni de joe zilnic au un risc redus dramatic de aritmii. Soiurile instantanee și decofeinizate au îmbunătățit, de asemenea, sănătatea, dar fasolea măcinată a avut efectul cel mai pronunțat.

 

Lasă un comentariu