Durerile puternice de spate si de articulatii pot fi cauzate de o simpla deficienta a unei singure vitamine. Vitamina D nu este o vitamina, ci este mai degraba asemenea unui hormon.
In loc sa fie produsa de tiroida, ea este produsa de piele, cand este expusa la soare. Ea este necesara pentru numeroase procese in organism scrie estisanatos.com
Cortizolul are nevoie de cantitati mari de vitamina D pentru a fi produs. Cantitati insuficiente de cortizol produc durere si inflamare a articulatiilor. De aceea este nevoie de cure de cortizon pentru a alina durerea.
Durerea de spate are legatura cu lipsa de vitamina D si cu deficientele de vitamina B12, B5 si B6. Durerile de cap apar la persoanele cu lipsa de vitamina D pentru ca acestea dorm prost si sufera de depresie.
Lipsa de somn, asociata cu durerea provocate de lipsa vitaminei D contribuie la durerile de cap.
Profesor doctor Doina Catrinoiu, diabetolog si nutritionist, de la Universitatea Ovidius Constanta, ne-a vorbit despre simptomele lipsei de vitamina D din organism, dar si cum putem evita o asemenea lipsa.
In ceea ce priveste simptomele, „exista cateva pe care le prezinta adultul, ca de exemplu tetania sau – cum se numeste popular – carceii, care sunt un semn de lipsa de vitamina D si, in mod normal, arata lipsa de calciu.
Mai este, de asemenea, spasmofilia, care de multe ori este supradiagnosticata, dupa parerea mea.
In general, exista un deficit de vitamina D in randul populatiei, din cauza alimentatiei. Romanii mananca foarte putin peste. Cea mai importanta sursa de vitamina D este pestele gras – somonul de exemplu (desi orice tip de peste contine vitamina D).
Alte alimente care ne pot ajuta in acumularea de vitamina D sunt carnea de vita, branzeturile, galbenusul de ou. Oricum, sursa cea mai importanta si care absoarbe cel mai bine calciul este pestele gras, ficatul de peste.
La noi exista asa o idee ca pestele gras ingrasa, dar atunci ce sa mai vorbim de carnea grasa? Pestele gras este foarte bun, bogat in radicali liberi, o sursa foarte importanta si foarte sanatoasa pentru organism.
Ar trebui o educare mai clara a populatiei in ceea ce priveste consumul de peste. Si la adulti, si la copii”, spune dr. Doina Catrinoiu.