Ești cel mai mare, mijlociul sau cel mai mic dintre frați? Vezi cum îți modelează personalitatea acest lucru

Indiferent dacă ești un singur copil sau cel mai mare frate, există trăsături de personalitate care sunt stereotipe pentru ordinea ta de naștere.
Se spune că, de obicei, copiii fără frați sunt răsfățați și tânjesc în mod constant la atenție, în timp ce primii născuți au rezultate bune în poziții de conducere în viața lor adultă.
Începând cu Alfred Adler, cercetările privind corelația dintre ordinea nașterii și tipurile de personalitate au fost efectuate de peste 30 de ani și în ciuda faptului că există trăsături comune în diferite studii; unii psihologi încă susțin că ordinea nașterii nu ne afectează deloc dezvoltarea.
Una dintre principalele teorii de ce contează ordinea nașterii este că copiii trebuie să adopte tehnici și roluri diferite pentru a-și câștiga afecțiunea părinților, din cauza atenției divizate între mai mulți copii.
Expertul în parenting Michael Grose explică cel mai bine: „Suntem într-o luptă darwiniană din momentul în care ne naștem, luptăm pentru resurse limitate în cadrul unei familii – timpul, dragostea și afecțiunea părinților noștri”.
Cel mai mare copil se spune de obicei că este orientat spre realizare și dornic să fie primul în toate situațiile. O lucrare din 2012 [2] care rezumă studii recente a susținut că primii născuți au cel mai probabil să câștige și să dețină roluri de conducere față de omologii lor frați.
Primii născuți sunt, de asemenea, mai susceptibili să experimenteze multă atenție față de „primii” lor, cum ar fi primele cuvinte, primii pași etc., deoarece sunt prima dată când părintele se confruntă cu aceste repere, determinându-i să dorească să caute aprobare în ultimii lor ani.[1]
Cei mai mari frați au performanțe superioare, așa că nu este surprinzător că profesia juridică este plină de primii născuți, împreună cu faptul că mulți lideri mondiali sunt primii născuți. Cu toate acestea, are o latură negativă, primii născuți fiind predispuși la gelozie, anxietate și defensivă, deoarece sunt singurii frați care experimentează atenția totală a părintelui și apoi trebuie să o împărtășească mai târziu în copilărie.
Conform teoriei darwiniste, copilul mijlociu nu este nici primul prețios, nici cel mai mic vulnerabil, așa că are noroc când vine vorba de loteria ordinului de naștere. Copilul mijlociu este adesea remarcat ca fiind menținătorul păcii care face compromisuri și negociază, așa cum este blocat între ceilalți doi.
Datorită acestui fapt, ei sunt adesea buni la conectarea cu oameni atât mai în vârstă, cât și mai tineri decât ei și se spune că sunt mai prietenoși, mai credincioși și loiali. Fiind la mijloc, se spune că copilul este mai relaxat fără presiunea de a fi primul sau ultimul copil – ceea ce înseamnă, de asemenea, că ar putea lipsi de impulsul competitiv.
În cele din urmă, se spune că personalitatea celui mai mic copil este foarte diferită de ceilalți frați ai lor. Datorită naturii în schimbare a părintelui, de la cel mai mare la cel mai mic copil, se spune că cel mai mic este mai rebel, mai caută atenția și mai creativ din fire.
Pe măsură ce părinții devin mai confortabili și relaxați, după ce au trecut deja prin acest proces, cel mai mic copil poate simți că nu primește atenția pe care o merită și poate că percepe că copilul mai mare o primește.
Așadar, cel mai mic copil poate adopta o persoană socială și extrasă pentru a câștiga atenția de care are nevoie, eventual chiar recurgând la manipulare pentru a obține ceea ce își dorește.
În timp ce ordinea nașterii pare să aibă un impact asupra personalității fraților, alți factori trebuie luați în considerare, cum ar fi temperamentul, sexul, diferența de vârstă, genetica, educația și mediul.
Trebuie făcute comparații între frații de vârstă diferită de același sex, cum ar fi mai multă competiție decât frații de sex diferit și, deși aceste studii ne ajută să înțelegem tipurile de personalitate din ordinea nașterii, nu sunt o stare fixă și pe măsură ce creștem. în viața noastră de adult, ne putem îndepărta de oamenii care am fost în copilărie.

 

Lasă un comentariu