Pilda samuraiului. Cum trebuie să reactionăm la răutatea oamenilor din jurul nostru

Intr-un sat din Japonia, nu foarte departe de capitala, traia un batran samurai.
Intr-o zi pe cand el isi instruia ucenicii, se apropie un tanar razboinic cunoscut pentru cruzimea si grosolania lui. Forma lui preferata de atac era provocarea: isi scotea din sarite adversarul, iar cand acesta era orbit de manie si facea greseli in lupta, celalalt, linistit, castiga batalia fara probleme.
Tanarul razboinic incepu sa-l insulte pe batran, sa arunce cu pietre in el, sa-l scuipe si sa-l injure cum ii venea la gura. Dar batranul ramase pe loc, foarte linistit, de parca nimic nu s-ar fi intamplat, continuand sa le predea invataceilor.
La sfarsitul zilei, tanarul razboinic, obosit, frustrat si furios, pleca acasa.
Ucenicii samuraiului, surprinsi sa-l vada pe batran indurand atatea ocari, il intrebara:
– De ce nu te-ai luptat cu el? Ti-a fost frica sa nu te infranga?
Batranul samurai raspunse:
– Daca cineva iti aduce un dar, dar tu nu-l accepti, cui ramane darul?
– Celui care l-a adus, raspunse unul dintre discipoli.
– La fel se intampla si cu ura, invidia si vorbele urate. Atat timp cat nu le accepti, acestea raman celui care le-a adus. (Pilda samuraiului)
“Nu toata lumea intelege ca venim pe aceasta lume pentru a trai viata in armonie. Cei care stiu acest lucru, nu vor intra niciodata in conflict cu ceilalti.”

Indiferent cat de echilibrati psihic am fi, intotdeauna vor exista si oameni toxici in jurul nostru, cu personalitati distructive, care vor incerca prin toate mijloacele sa ne faca sa ne indoim de noi insine si sa ne provoace mult rau. Daca reusim sa ne controlam emotiile si sa raspundem la provocari cu multa stapanire de sine, rautatea celorlalti nu ne va atinge.

 

Lasă un comentariu