Ai probleme cu concentrarea? Fă acest exercițiu simplu pentru îmbunătățirea concentrării tale

Studiile arată că principala cauză pentru care nu putem memora lucruri este lipsa de concentrare. Capacitatea de a filtra informațiile redundante este un secret pentru o memorie ascuțită. Dacă filtrul de „spam” al creierului tău nu funcționează la fel de bine pe cât ar trebui, vestea bună este că se poate remedia. Încearcă următorul exercițiu simplu și îmbunătățește-ți abilitățile de concentrare. Dacă îl practici în fiecare zi, vei vedea rezultate remarcabile în doar câteva săptămâni! Pentru a-l face, vei avea nevoie de un ceas de mână și 10 minute din timpul tău.

  1. Când te uiți la televizor, pune un ceas în fața ta. Încearcă să-ți menții atenția asupra acului secundar timp de două minute. Nu lăsa atenția să-ți alunece la televizor!
  2. Acum, să facem exercițiul nostru puțin mai dificil. Concentrează o parte din atenția ta asupra mișcării acului secundar și restul asupra mâinilor tale. Este ca și cum îți împarți atenția în două părți egale. Menține concentrarea timp de două minute.
  3. Urmează acul ceasului și, în același timp, listează mental numerele la intervale de trei: 1, 4, 7, 10, 13 … până la 60 și înapoi. Dacă pierzi concentrarea și mintea îți începe să rătăcească și să se gândească la lucruri nerelevante, începe din nou. Încearcă să-ți menții atenția timp de cel puțin două minute.
  4. Aici, exercițiul nostru devine cu adevărat dificil! Dar până la urmă, provocările sunt cele care te ajută să te îmbunătățești. Concentrează o treime din atenția ta asupra mișcării acului secundar. Alocă o altă treime pentru recitarea mentală a unei rime sau a unei melodii. Utilizează ultima treime din atenție pentru numere.

La început, vei avea probabil dificultăți în a reuși în această parte a exercițiului, deoarece arta atenției împărțite necesită multă practică și efort. Cu toate acestea, dacă acorzi doar 10 minute în fiecare zi acestui exercițiu, vei observa curând o diferență remarcabilă în abilitatea ta de concentrare. Sfaturi suplimentare pentru îmbunătățirea concentrării tale
Sfaturile de mai jos te vor ajuta să-ți maximizezi abilitatea de concentrare și să-ți faci creierul să lucreze mai eficient.

1.Observă-te pe tine însuți
Concentrarea scăzută provine din surse diferite și variază de la o persoană la alta. Poate ai dificultăți în a percepe informațiile auzindu-le și preferi să le citești în schimb. Altcineva, dimpotrivă, s-ar putea lupta cu citirea textelor lungi. În cele din urmă, unii oameni ar putea găsi lucrul în medii aglomerate și zgomotoase cel mai epuizant lucru din lume. Așadar, secretul îmbunătățirii concentrării tale începe prin identificarea stimulenților tăi.
Alocă câteva zile pentru a te observa pe tine însuți și analizează cu atenție comportamentul tău și răspunsurile la sarcini. Scopul este să descoperi în ce momente și în ce circumstanțe îți este dificil să te concentrezi asupra învățării sau îndeplinirii unei sarcini specifice.
2. Fă doar un singur lucru odată
Mulți oameni sunt capabili să facă mai multe lucruri în același timp: lucrează cu documente, navighează pe internet și vorbesc la telefon. Cu toate acestea, indiferent cât de bun crezi că ești la multitasking, asigură-te că cel puțin o singură lucrare nu va fi făcută corect. Creierul se luptă să îndeplinească sarcini diverse și complexe simultan. Poți îmbunătăți semnificativ abilitatea ta de concentrare concentrându-te asupra unei singure lucrări la un moment dat.
3. Ascultă-ți corpul
Observă-te pe tine însuți și află în ce moment al zilei te simți mai bine, când corpul și mintea ta sunt cele mai active și receptive la muncă. Pe parcursul zilei, corpul tău trece prin mai multe faze de activitate, iar productivitatea și funcțiile cognitive pot fi destul de diferite în fiecare dintre ele. De exemplu, dacă ești o bufniță de noapte și te simți mai productiv seara, folosește acest timp pentru lectură și studiu.

Lasă un comentariu