Studiu: A spune minciuni este rău pentru sănătatea ta

Dacă vrei să trăiești o viață sănătoasă, stai departe de… minciuni.
O nouă cercetare americană susține că cei care mint adesea au o viață nesănătoasă, în timp ce cei care evită să spună minciuni au o sănătate mai bună și o relație mai armonioasă cu ceilalți. Cercetarea a concluzionat, de asemenea, că nu numai minciunile serioase, ci și micile fib inocente, care sunt mult mai ușor de spus, pot dăuna organismului.
Cercetătorii de la Universitatea Catolică Notre Dame din Indiana, conduși de profesorul de psihologie Anita Kelly, care a prezentat studiul la reuniunea anuală a Uniunii Psihologice Americane, au făcut un experiment de zece săptămâni pe 110 persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 71 de ani.
S-a constatat că cei care au redus considerabil numărul de minciuni spuse în fiecare zi aveau o sănătate semnificativ mai bună.
Jumătate dintre participanți au fost rugați să întrerupă minciuna pentru perioada experimentului. În același timp, cealaltă jumătate nu a primit o astfel de recomandare și, prin urmare, a putut continua să spună minciuni, așa cum făceau în fiecare zi (și așa cum fac de obicei toți oamenii, fie că își dau seama sau nu). Potrivit cercetătorilor, o persoană obișnuită spune aproximativ 11 minciuni pe săptămână.
Cercetătorii au monitorizat sănătatea fizică și mintală a ambelor grupuri de voluntari și au estimat calitatea relațiilor lor cu alte persoane. Pentru a avea o imagine mai clară a câte minciuni au spus participanții, în realitate, cercetătorii le-au cerut să treacă printr-un test poligraf.
Astfel, cercetătorii au descoperit că există într-adevăr o relație între numărul de minciuni spuse și nivelul de sănătate al participanților. De exemplu, voluntarii care au spus cu trei minciuni mai puține comparativ cu săptămâna precedentă, au raportat, în medie, cu patru plângeri psihologice mai puține și cu trei plângeri fizice mai puține.
Cei care spuneau sistematic mai puține minciuni, până în a cincea săptămână de experiment au ajuns la punctul de a se simți mai sinceri și au declarat că se simt mai bine, atât fizic, cât și psihologic. În plus, relația cu cei din jur s-a îmbunătățit semnificativ.

 

Lasă un comentariu