1 Aprilie, ziua păcălelilor. Care este povestea din spatele acestei tradiții

Mark Twain spunea că „ziua de 1 aprilie este ziua în care ne amintim ce suntem în celelalte 364 de zile ale anului”.
An de an, la 1 aprilie, în lume este celebrată Ziua Internaţională a Păcălelilor. Chiar dacă nu este o sărbătoare oficială, pentru mulţi reprezintă momentul ideal pentru a le juca feste celor apropiaţi.
Ziua păcălelilor are o istorie îndelungată, veche de câteva secole. Marcată mai întâi în Europa, Ziua Păcălelilor a emigrat peste Ocean şi apoi pe tot globul.
În România, păcălelile de 1 Aprilie au început să fie practicate în secolul al XIX-lea. Tot la noi, se spune că este bine să faci farsele înainte de ora prânzului, pentru că altminteri vei avea ghinion tot anul.
Obiceiuri și superstiții de 1 aprilie
De-a lungul timpului, o mulțime de farse au fost făcute, iar multe dintre ele chiar i-au speriat pe oameni, care au crezut că sunt adevărate. Iată ce farse de 1 aprilie vor rămâne celebre.
În anul 1950, o televiziune olandeză a anunțat că s-a prăbușit Turnul din Pisa.
În anul 1957, BBC a difuzat o știre conform căreia la o fermă din Elveția s-au obținut recolte-record de spaghetti, arătând și mai multe imagini cu tăiței recoltați din copaci.
În anul 1980, BBC a difuzat o știre în care a anunțat că legendarul ceas mecanic londonez Big Ben va fi înlocuit cu un ceas electronic.
În anul 1993, primăria orașului Koln, Germania, le-a făcut o farsă persoanelor care practicau jogging în parc, oprind pe fiecare în parte și spunându-le că, dacă nu respectă noua lege care impune încadrarea alergătorului în limita de 6 km/h, vor fi amendați. De ce această lege? Deoarece orice altă viteză ar putea deranja veverițele din parc aflate în perioada împerecherii.
Într-un articol publicat în anul 1998, revista New Mexicans for Science and Reason spunea că autoritățile statului american Alabama intenționează să schimbe valoarea numărului pi din 3,14 în 3, deoarece valoarea veche o consideră “necreștină”, spre deosebire de noua “valoare conformă cu Biblia”.
În anul 2000, Daily Mail a spus că un club de fitness a lansat ciorapii FatSox, care ajută oamenii să slăbească. Ciorapii revoluționari absorb grăsimea din corp, odată cu transpirația, și nu te mai îngrași niciodată.
Un anunț public pe mai mult pagini de internet din China și Coreea suna așa: “Bill Gates a fost asasinat”. Evident, farsă de 1 aprilie.

În Franța, după anul 1582, odată cu trecerea la calendarul gregorian modern (și decalarea calendarului cu 3 luni înapoi) apare menționat și celebrul Poisson d’Avril, un pește de hârtie care era lipit sau agățat de spatele „proștilor”. Acest obicei încă se mai păstrează în Franța. Legenda zilei de 1 aprilie, Ziua păcălelilor are la bază schimbarea calendarului iulian cu cel gregorian. În vechiul calendar, ziua Anului Nou era sărbătorită pe data de 1 aprilie, în loc de 1 ianuarie. După schimbarea calendarului gregorian, în timpul lui Carol al IX-lea, oamenii au avut iniţial probleme de a se obişnui cu sărbătorirea noului an la 1 ianuarie. Cei care sărbătoreau Anul Nou la 1 aprilie au fost numiţi „nebuni de aprilie”. Pe măsura trecerii timpului, felicitările trimise pentru Anul Nou la 1 aprilie au început să fie considerate farse, fiind însoţite adeseori de cadouri hazlii.
Înainte de apariţia Zilei Păcălelilor au existat festivalul roman Hilaria, care se ţinea pe 25 martie, sau, în perioada medievală, Festinul Proştilor, marcat pe 28 decembrie.
Japonezii sărbătoresc la 1 aprilie „Ziua păpuşilor”, în care se oferă în dar păpuşi.
Ziua Păcălelilor este sărbătorită şi în unele state din America Latină – Peru, Mexic şi Columbia, dar la 28 Decembrie, sub numele de „Dia de los inocentes” („Ziua celor naivi”).
În Suedia, păcăleli se fac şi pe data de 1 mai, deşi această dată nu este la fel de populară ca 1 aprilie.
Ziua Păcălelilor este marcată timp de două zile în Anglia: cel păcălit este numit „noddy” şi trebuie să poarte o coadă ataşată pantalonilor sau fustei. În Scoţia, acestuia i se spune „April qowk” sau „April cuckoo” (cuc de aprilie – trad.), pentru că aceasta este prima pasăre care vesteşte venirea primăverii. Importanţa cu care este privită Ziua Păcălelilor în Marea Britanie este dovedită de emisiunile TV, care nu de multe ori au derutat populaţia.

În concluzie, încă din vechime, fiecare an a avut parte de porția sa de știri-farsă la început de aprilie, unele mai stranii decât altele. La final de articol, cu toții ne-am reamintit cu drag de copilărie și de momentele haioase petrecute cu familia și prietenii. Așa că, fiți puși pe șotii și pregătiți cele mai tari farse pentru cei apropiați.

 

Lasă un comentariu