Iată 5 curiozități despre creier. Dacă le veți conștientiza, viața dvs. nu va mai fi la fel

Creierul uman este o adevărată minune: el ne permite să gândim cu o viteză incredibilă, creează în permanență noi compuși chimic, păstrează o cantitate enormă de informație.
Dar iată 5 lucruri despre funcționarea creierului care vă pot schimba viața. Acestea vă sunt prezentate de neurobiologul Jeremy Bennett.
1. Creierul nu face diferență între realitate și imaginație
Creierul reacționează în același fel la tot la ce vă gândiți. În acest sens pentru el nu este diferență între realitatea obiectivă și fanteziile dvs. Din această cauză este posibil așa-numitul efect placebo.
Dacă nu credeți în aceste lucruri, puteți face un experiment. Închideți ochii și imaginați-vă că o persoană apropiată a nimerit într-un accident rutier. Imaginați-vă scena accidentului în cele mai mici detalii. După puțin timp veți resimți o durere specifică la stomac, care este primul simptom al tulburării anxioase. Asta se întâmplă din cauza că hipotalamusul, care răspunde de reacțiile fricii, provoacă secreția intensă a hormonului stresului, cortizol.
2. Noi vedem in jur la ce ne gândim cel mai mult
Oricare ar fi gândurile dvs., ele devin fundament al experienței dvs. de viață. Spre exemplu dacă veți procura un automobil nou, veți observa mai des acest tip de mașini prin oraș. Cauza e că după cumpărătură începeți să vă gândiți mai des la mașina dvs. decât înainte de asta.
Ați observat că oamenii se grupează foarte rapid în funcție de interese? Oamenii pozitivi prietenesc cu oameni pozitivi, cei depresivi – cu alții la fel de depresivi. Asta nu e o coincidență, dacă doriți schimbări în viața dvs., începeți prin a vă schimba gândurile.
3. În majoritatea timpului creierului funcționează în regim auto-pilot
Gândurile negative creează stres și tulburare chiar și atunci când cauze reale pentru asta nu există. Dar gândurile distrug la propriu imunitatea, care trebuie să reacționeze la asta (vezi p. 1). Antrenați-vă creierul, faceți-l să memoreze mai multe gânduri bune. Să trăiești o viață conștientă înseamnă să începi a controla aceste procese din inconștient.
4. Este de o importanță vitală să te “deconectezi” din când în când
Cea mai simplă metodă de a “deconecta” creierul pentru câteva minute este meditația, cugetarea la lucrurile care sunt mai importante decât viața noastră.
5. Creierul poate fi transformat. La propriu. La nivel fizic.
Atunci când vă concentrați asupra unei activități intelectuale, creierul începe să genereze legături neuronale noi. Biologii numesc acest proces “neuroplasticitate”.
Cu alte cuvinte dacă vă gândiți că nu sunteți în stare să slăbiți, atunci cu timpul vă veți întări în această opinie. În schimb dacă veți înlocui acest gând cu ideea că sunteți într-o formă fizică bună, creierul va reacționa corespunzător, va crea noi legături neuronale și va îmbunătăți starea organismului.

 

Lasă un comentariu