„Ai dușmani? Bravo! Înseamnă că ai realizat ceva în viață.” – O poveste înțeleaptă despre cum pot fi de folos dușmanii

Într-un stat ei credeau atât de mult în providență încât aveau un asemenea obicei: înainte de execuție, fiecare condamnat la moarte era rugat să tragă la sorți – soarta. În pungă erau doar două frunze – „Viața” și „Moartea”. Dacă condamnatul a scos prima foaie, a fost grațiat. Dacă a doua – sentința a fost imediat executată. Astfel, fiecare condamnat a avut speranță până în ultimul moment, iar judecătorii au avut un vot suplimentar „de sus” pro sau împotriva deciziei lor.
S-a întâmplat că o persoană și-a deschis propria afacere, a început să înflorească încetul cu încetul și, odată cu succesul, așa cum se întâmplă adesea, au apărut și invidioși. Ei au reușit mai întâi arestarea acestui bărbat prin calomnie și apoi semnarea condamnării sale la moarte.
Știind că condamnatul are întotdeauna șansa de mântuire, aceștia au furat bucată de hârtie cu inscripția „Viața” din geanta mântuirii, și au adăugat o a doua bucată de hârtie cu inscripția „Moarte”. Astfel, dușmanii nu i-au lăsat persoanei nicio șansă de a scăpa – indiferent de ce pliant va scoate, el alegea o condamnare la moarte.
Dar bărbatul avea și prieteni. Au aflat de intrigile dușmanilor, au intrat în închisoare la condamnat și au spus că îl așteaptă în geantă două frunze cu inscripția “moarte”. Prietenii l-au sfătuit să îi spună judecătorilor despre asta și să insiste să verifice geanta cu loturi.
Dar, în mod ciudat, condamnatul a fost încântat de această veste, a cerut să nu spună nimănui despre asta și a spus că asta îl va salva. Prietenii au decis deja că înainte de moartea lui mintea i-a fost încețoșată, dar el i-a convins să tacă.
A doua zi dimineață, bărbatul a tras la sorți și… a fost eliberat.
Atât prietenii, cât și dușmanii, știind despre cele două pedepse cu moartea din geantă, erau perplexi: cum a putut să iasă dintr-o situație atât de aparent fără speranță?
Și bărbatul a făcut asta: scoțând un pliant din geantă, l-a înghițit imediat fără să-l citească. Judecătorii nu au avut de ales decât să vadă ce bucată de hârtie a rămas în geantă. Și din moment ce a existat „Moarte”, s-a stabilit oficial că persoana a scos „Viața”.
Astfel, dușmanii, pregătind o persoană pentru moarte sigură, l-au condus involuntar la mântuire.
Nu uita: dușmanii nu apar dacă ai o viață proastă. Ci orice persoană talentată va avea întotdeauna oameni răi în jur – doar datorită faptului că nu toate talentele i-au mers.

 

Lasă un comentariu