Răutatea îmbătrânește creierul. Fii bun, îți va fi mai bine!

Neurologii ne avertizează că lipsa de empatie, ostilitatea și lipsa de încredere în ceilalți, manifestate în tinerețe, diminuează facultățile cognitive și, în timp, situația se agravează. Studiul a fost efectuat de către Universitatea din Geneva, pe 3000 de persoane care la începutul cercetării aveau 25 de ani, în medie.
Un chestionar inițial a evidențiat trăsăturile de personalitate ale pacienților care au fost reevaluate periodic.
După un sfert de secol, participanții la studiu au fost testați pentru a determina abilitățile lor cognitive, în special raționamentul și memoria.
În urma studiului s-a ajuns la concluzia că tot ceea ce compune așa-numitul „caracter-rău” la vârsta tinereții (impulsivitatea, agresivitatea, ostilitatea, lipsa de empatie și de încredere în ceilalți) au deteriorat puterea creierului, performanțele profesionale au fost mai mici și nu a lipsit nici depresia. Dificultățile de a gestiona stresul, problemele de autocontrol și de adaptare au fost elemente semnificative.
De asemenea, s-a mai observat și faptul că impactul asupra facultăților cerebrale este unul pe termen lung și, cu timpul, situația devine și mai gravă pe măsură ce persoana avansează în vârstă.
Potrivit cercetătorilor, „acest lucru sugerează că intervenții menite să promoveze interacțiunile sociale pozitive la adolescenți și adulți tineri ar putea contribui la reducerea riscului de deteriorare cognitivă la o vârstă mai înaintată”.

 

Lasă un comentariu