Cum sa recunoști repede semnalele unui AVC

Tratamentele pentru AVC care funcționează cel mai bine sunt disponibile numai dacă accidentul vascular cerebral este recunoscut și diagnosticat în decurs de trei ore de la primele simptome. Pacienții cu AVC ar putea să nu fie eligibili pentru acestea dacă nu ajung la spital la timp.
Dacă nu ești sigur dacă simptomele pe care le-ai observat sunt semne ale unui accident vascular cerebral, există câteva teste pe care le poți efectua. Asociația Americană pentru AVC folosește acronimul „F.A.S.T”, iar Stroke Awareness folosește acronimul „B.E. F.A.S.T”:
B: Probleme de echilibru
Cere-i persoanei să stea în picioare sau să meargă câțiva pași. Dacă întâmpină dificultăți în a face oricare dintre ele, este posibil să aibă un accident vascular cerebral.
E: Pierderea vederii
Cere-i persoanei să-ți spună cât este ceasul sau să citească un cuvânt sau o propoziție. Dacă nu poate, este posibil să fie vorba de un accident vascular cerebral.
F: Fața amorțită
Cere-i persoanei să zâmbească. Dacă o parte a feței ei se simte amorțită, este posibil să aibă un accident vascular cerebral.
A: Slăbiciune în braț
Cere-i persoanei să ridice ambele brațe deasupra capului. Dacă are probleme din cauza slăbiciunii musculare sau dacă un braț pare să cadă, acestea sunt semne puternice ale unui accident vascular cerebral.
S: Dificultate în vorbire
Cere-i persoanei să repete o propoziție simplă, cum ar fi numele sau un comentariu despre vreme. Ea poate avea probleme în a repeta sau în a-și aminti cuvintele; vorbirea poate fi neclară și fără sens.
T: E timpul să suni la 112
Dacă persoana respectivă are dificultăți în a finaliza oricare dintre aceste teste sau se confruntă cu oricare dintre aceste simptome sau alte semne neobișnuite, este timpul să suni la 112.
Notează momentul la care apar pentru prima dată orice simptom. Aceste informații îi ajută medici să determine cel mai bun tratament pentru fiecare persoană.
Simptomele silențioase ale unui AVC
Un accident vascular cerebral care este urmat de simptome mai puțin cunoscute sau mai puțin evidente poate fi uneori mult mai dăunător creierului și corpului în ansamblu. Spre deosebire de evenimente precum un atac de cord în care ar putea exista semne evidente de disconfort sau durere, un accident vascular cerebral silențioas poate include următoarele simptome:
Lipsa bruscă de echilibru
Pierdere ușoară de memorie
Schimbări bruște de dispoziție sau de personalitate
Probleme cu abilitățile și abilitățile cognitive
În orice moment, dacă se observă oricare dintre aceste simptome, trebuie chemată imediat o ambulanță. Chiar dacă persoana în cauză susține că simptomele nu mai sunt evidente, trebuie solicitat ajutor medical cât mai curând posibil în cazul în care apar complicații întârziate în urma unui accident vascular cerebral.

Lasă un comentariu