SECRETUL din spatele obiceiul de „a face cu ochiul”

Te-ai întrebat vreodată de ce le facem cu ochiul altora? În timp ce mulți oameni s-ar putea gândi înapoi la vechile reclame de Crăciun cu Moș Crăciun, înmânând o sticlă răcoritoare de cola băiețelului, rădăcina obiceiului de a face cu ochiul datează de mai mulți ani.
De fapt, făcutul cu ochiul își are originea în figura mitologică nordică cunoscută sub numele de Odin. Și dacă nu ați auzit niciodată de Odin sau nu ați văzut imagini cu el, este posibil să nu realizați că Moș Crăciun și Odin au de fapt destul de multe în comun.
De obicei, el a fost descris ca având o barbă albă și puteri magice.
Și în timpul solstițiului de iarnă Odin avea să organizeze o petrecere de vânătoare, cu calul său cu opt picioare pe nume Sleipnir. După cum spune povestea, Odin s-a aventurat într-o zi la Fântâna lui Mimir și a fost întâmpinat de niste creaturi magice. Apoi a cerut apă, dar, la rândul lor, creaturile i-au cerut un ochi. Apa era considerată a fi foarte prețioasă așa că Odin a simțit că prețul este destul de corect pentru ceea ce a cerut și a dat cu bucurie ochiul.
Deoarece Odin era fără un ochi, reprezentările lui fac să pară că face cu ochiul. Și-a pierdut ochiul pentru un adevăr ascuns, făcând din pierdere un sacrificiu divin, care este reacţionat când facem cu ochiul.
Dacă vă întrebați cum a fost legat în cele din urmă de un mesaj secret între două persoane, este pentru că această reconstituire este de fapt un semnal pentru o altă persoană că avem o înțelegere secretă sau că îi admirăm în secret. Destul de logic, nu?

Lasă un comentariu