Cele 7 principii ale adaptării conform lui Bruce Lee. Te vor surpinde cu înțelepciunea lor

Bruce Lee a devenit celebru în întreaga lume când a devenit protagonistul unor filme care au trecut granițele. Cu toate acestea a fost mult mai mult decât un simplu actor de la Hollywood. Unul dintre cele mai impresionante interviuri ale sale a fost ultimul pe care l-a acordat și care a fost lansat abia în 2007. În el a vorbit despre importanța profundă a conceptului de adaptabilitate. A rezumat-o într-o frază devenită celebră: „Be water, my friend” (în română: „Fii apă, prietene!”). Perspectiva sa interesantă ar putea fi rezumată în 7 puncte.
1. Bruce Lee a spus că schimbarea este naturală
În Occident am fost educați să ne stabilim un obiectiv, să-l atingem și să ne ținem de el. Bruce Lee a insistat asupra importanței de a înțelege că nimic nu rămâne la fel. Totul este în continuă mișcare și schimbare. Rezistența acestei realități provoacă doar suferință. Prin urmare, înțelegerea faptului că totul se schimbă este baza fundamentală a adaptării.
2. Nu contează credințele, ci realitatea
Realitatea este cea care predomină, nu convingerile pe care le avem despre ea. De multe ori suntem surprinși de ceva ce se întâmplă și ajungem să ne gândim că nu ar fi trebuit să se întâmple așa.
3. Când există distrugere, există și o creație
Pentru ca totul să meargă înainte, este necesar ca oamenii sau obiectele să dispară, pentru a putea apărea altele noi. Afecțiuni, obiceiuri, situații. Pentru cei care știu să privească în molozul a ceea ce s-a terminat, ceea ce apare este o mulțime de noi oportunități și invitații la nou.
4. Nu suntem singuri în procesul de schimbare
Suntem întotdeauna influențați de mediul nostru și, în același timp, îl influențăm. Din acest motiv, Bruce Lee spunea că orice schimbare individuală presupune o schimbare colectivă și invers, atunci când mediul se schimbă, la fel și individul.
5. Ceea ce există este un prezent în mișcare
Prezentul este sinteza trecutului și sămânța viitorului. Trecutul, amintirile, ceea ce a fost deja se manifestă în prezent într-un mod diferit decât cum s-a întâmplat. Prin urmare, nu mai există așa cum a fost, ci așa cum este astăzi.
6. Nu există esențe, nici realități fixe
Identitatea ființei umane se poate schimba complet. Dacă o persoană este timidă, de exemplu, nu este prin esență, ci pentru că trăiește o etapă. Mai târziu, se poate întâmpla complet invers.
7. Nu încerca să controlezi, lasă să curgă
Încercările de a controla propria realitate sau a altora nu duc decât la frustrare. Într-un fel sau altul, totul este așa cum trebuie. Și toate sunt așa cum ar trebui să fie, cel puțin acum. Nimeni nu are control absolut asupra trecerii vieții. Din acest motiv, așa cum spune Bruce Lee, trebuie să fim ca apa, care se adaptează și ia forma a ceea ce găsește în cale.

 

Lasă un comentariu