6 moduri de a închide gura persoanelor care încearcă să dea vina pe tine

Poate că șeful tău, mama ta sau prietena ta din copilărie știu cum să apese butoanele emoționale potrivite pentru a obține aproape orice de la tine. Ei explică și construiesc un caz atât de puternic încât cedați la cerințele lor. Ei te fac să te simți obligat/ă, vinovat/ă sau o gamă de emoții care te lasă epuizat/ă, vulnerabil/ă și uneori chiar furios/oasă. Vestea bună este că le poți închide gura dacă faci un pas înapoi și să fii atent/ă în abordarea ta.
Nu spera la o schimbare
Nu-ți pierde energia încercând să convingi acea persoană că ar trebui să înceteze să mai manipuleze. În ochii lor, acesta este un comportament perfect normal care a funcționat pentru ei în trecut. Prioritatea ta este să te protejezi împotriva manipulării lor.
Ignoră
Călătoriile de vinovăție funcționează numai atunci când destinatarul acceptă condițiile. Trebuie să exersezi să ignori încercările celorlalți de a te manipula în momentul în care realizezi că au început să te lucreze cu tacticile lor. Plecați, schimbați subiectul sau pur și simplu refuzați să discutați. Nu te lăsa vulnerabil.
Spune „nu”
Ca oameni, mulți dintre noi avem apetitul nesățios de a fi plăcuți și de a mulțumi oamenilor, ceea ce face dificil să spunem „nu” oricărei cereri. Când ignorarea unei cereri manipulative nu funcționează, aceasta necesită o intervenție directă atunci când trebuie să spuneți „nu”. Poate fi singurul indiciu pe care îl înțeleg. „Nu” nu este un cuvânt rău și nu ești răutăcios dacă îl spui. Este de fapt o mișcare inteligentă, deoarece stabilești limite și te protejezi.
Fii ferm/ă
Chiar dacă te hotărăști să dai puțin, asigură-te că ești pe poziție în fața încercărilor de a eroda angajamentele pe care le-ai luat. Uneori ne simțim încrezători și puternici, dar când presiunea crește, dăm mai mult decât ne dorim cu adevărat.
Crede în tine
Oamenii care sunt siguri de sine și își cunosc valoarea nu cad adesea pradă călătoriilor de vinovăție. Fă-ți timp pentru a-ți construi stima de sine și pentru a examina relațiile pe care le ai. Decide dacă trebuie să te distanțezi de oamenii toxici care aduc haos și frustrare în viața ta, ceea ce îți va diminua invariabil capacitatea de a fi concentrat și încrezător.
Fii puternic/ă
A fi puternic este un comportament învățat. Fă-l un joc în care vezi cât de des poți fi învingător atunci când te confrunți cu unul care în mod clar își așteaptă o călătorie de vinovăție. Răsplătește-te de fiecare dată când ești puternic și nu cazi victima trucurilor altora.
Acesta este un material tradus. Ne cerem scuze pentru eventualele erori.

 

Lasă un comentariu