Chakră, în sanscrită, înseamnă roată și se referă la punctele energetice din corpul uman. Se crede că acestea sunt ca niște discuri rotative de energie, care ar trebui să rămână deschise și aliniate, deoarece corespund cu organele majore, cele mai importante artere, vene și nervi, influențând starea noastră emoțională și fizică.
1. Chakra rădăcinii
Localizare: asociată cu baza coloanei vertebrale, perineu și primele trei vertebre.
Ce este: gândește-te la chakra rădăcinii ca fiind fundația unei case, responsabilă cu sentimentul de supraviețuire și stabilitate pe care-l simți. Este conectată la tot ce folosești pentru a te împământa, la nevoile primare precum hrana, apa sau nevoile emoționale profunde, cum sunt frica sau siguranța. Dacă acestea sunt satisfăcute, tendința de îngrijorare scade.
Dacă este blocată chakra rădăcinii: pot apărea diferite tulburări de anxietate, frici și coșmaruri. Din punct de vedere fizic, pot apărea afecțiuni precum: constipație, probleme de colon, de vezică urinară, artrită.
Culoare specifică: roșu
Element asociat: Pământ
2. Chakra sacrală
Localizare: deasupra osului pubian, sub buric
Ce este: adăpostește emoțiile, pasiunile și plăcerile. Toate acele lucruri care ne satură din punct de vedere emoțional, ne oferă bucurie, fiind considerată centrul de energie creativă și sexuală a corpului uman.
Când chakra sacrală este aliniată, există relaxare, pasiune, entuziasm, iar abundența se manifestă fără probleme. Respectându-ți corpul și fiind creativ/ă, vei păstra ”rotițele energetice” fluide și într-o stare excelentă.
Dacă este blocată: nu reușești să fii creativ/ă, suferi de instabilitate emoțională. Acest lucru poate fi asociat și cu disfuncții sexuale, teamă de schimbare, dependențe.
Culoare specifică: portocaliu
Element asociat: Apă
3. Chakra plexului solar
Locație: de la buric până aproape de cutia toracică, guvernând metabolismul și sistemul digestiv
Ce este: reprezintă sursa puterii individuale. Reprezintă chakra acțiunii și a echilibrului și nu trebuie confundată cu cel de-al treilea ochi.
Dacă este blocată: poți suferi de stimă de sine scăzută, dificultăți în luarea deciziilor și furie necontrolată. Dacă chakra rămâne blocată, persoana devine apatică, incapabilă să ia decizii de una singură, iar lumea poate profita ușor de aceasta. Când chakra e hiperactivă, atunci egoul este nemărginit, egoismul te domină, manifestând astfel un comportament aproape maniacal.
Culoare specifică: galben
Element asociat: Foc
4. Chakra inimii
Localizare: centrul pieptului, încapsulând inima, glanda timusului (care joacă rol vital în sistemul endocrin și limfatic), plămânii și sânii
Ce este: reprezintă locul în care materialul și spiritualul se întâlnesc. Atunci când chakra inimii este în echilibru, dragostea și compasiunea se manifestă atât în transmiterea, cât și în primirea acestor daruri speciale.
Dacă este blocată: gelozia, mânia, frica de trădare, ura față de sine și de ceilalți sunt constante sufletești. Când este inactivă, omul devine rece, ermetic emoțional, cu greu trece peste obstacole și la fel de greu iartă. Când este, dimpotrivă, hiperactivă – devenim prea iubitori, cu un efect negativ asupra noastră și a relațiilor pe care le întreținem în societate. Putem deveni excesiv de dependenți, posesivi, geloși. Nu vom înțelege că trebuie să respectăm granițele personale ale ficărui om, astfel atașamentele de tot felul copleșindu-ne și agitându-ne existența.
Culori specifice: verde și roz
Element asociat: Aer
5. Chakra gâtului
Localizare: precum spune și numele, anatomic, chakra gâtului este asociată cu tiroida, maxilarul, gâtul, gura, limba și laringele.
Ce este: îți place să comunici și o faci ușor, natural? Atunci, cea de-a cincea chakră – specializată pe rostirea adevărului, în special a adevărului interior exprimat corect, este foarte bine echilibrată. Vishuddha face referire directă la comunicare, fiind prima dintre cele trei chakre în întregime spirituale. Când este aliniată – vorbești, te exprimi și asculți în mod corect.
Dacă este blocată: nu reușești să te exprimi și să-ți susții părerile. Pe lângă faptul că îți este greu să rostești adevărul, ai probleme cu atenția (concentrarea) și te temi de judecata celorlalți.
Fizic, acest blocaj se poate manifesta prin dureri în gât, probleme cu tiroida, rigiditate la nivelul gâtului și umerilor, migrene. În schimb, semnele acestei chakre hiperactive includ vorbitul excesiv, personalitate dominantă, tendința de a acapara o conversație, critica, etichetarea celor din jur.
Culoare specifică: albastru
Element asociat: Eter
6. Chakra celui de-al treilea ochi
Localizare: situată între sprâncene, gestionând glanda pituitară, capul, ochii și partea inferioară a creierului
Ce este: guvernează intuiția și abilitatea de a o recunoaște și stăpâni. Se spune că Ajna servește ca punte între lumea interioară și cea fizică. În acest mod, poți vedea perspectiva corectă, nemânjită (nedeformată) de drame sau iluzii.
Dacă este blocată: nu reușești să-ți accesezi intuiția, nu-ți aduci aminte fapte esențiale, îți este greu să înveți lucruri noi. Când cel de-al treilea ochi este inactiv, persoana în cauză raționalizează în exces, se simte adesea copleșită și nu știe să spună nu (nu are limite/bariere personale).
Blocajul celui de-al treilea ochi este asociat cu o gamă largă de probleme, inclusiv depresie, anxietate și atitudine judiciară (revoltă) asupra vieții. Din punct de vedere fizic, provoacă dureri de cap, amețeli sau alte probleme de sănătate a creierului. În schimb, dacă al treilea ochi este hiperactiv, poate provoca o imaginație agresivă, chiar halucinații, o minte haotică. Uneori, abilitățile de clarviziune sunt atât de puternice, încât pot copleși și chiar înspăimânta.
Culoare specifică: indigo
Element esențial: lumină
7. Chakra coroanei
Locație: chakra Sahasrara sau chakra lotusului cu o mie de petale este centrul iluminării și conexiunea spirituală cu sinele superior, iar în cele din urmă, cu divinul.
Dacă este blocată: chakra coroanei fiind inactivă, te poți simți lipsit/ă de energie sau de putere, fără țel și fără nicio direcție în viață, neavând nicio conexiune cu spiritualul și ideea de iluminare.
Spre deosebire de celelalte, chakra coroanei este adesea deschisă (complet) numai prin exerciții yoghine specifice ori în anumite momente. Doar persoanele evoluate spiritual reușesc să înțeleagă marile beneficii ale acesteia, iar meditațiile coroanei nu trebuie practicată de începători.
Culoare specifică: violet
Element esențial: nu are
Echilibrarea celor 7 chakre reprezintă un efort susținut. Toate funcționează în tandem (sunt în puternică conexiune), chiar dacă fiecare chakră are proprietăți diferite. Asta înseamnă că, dacă una dintre este în dezechilibru, nici celelalte nu funcționează corect.